Ocean24 har snakket med DNV om deres kommende oppdrag for NVE, der selskapet skal utrede 20 potensielle havvind-områder langs norskekysten.
Våren 2023 leverte NVE en rapport til Energidepartementet. Rapporten identifiserte 20 potensielle områder langs norskekysten som er teknisk egnet for utbygging av havvind. Dette er en del av regjeringens havvindsatsing, hvor formålet er å bygge ut 30 GW havvind innen 2040.
Går i gang med strategisk konsekvensutredning
Nå har NVE bedt DNV gjennomføre en strategisk konsekvensutredning. Eirik Færøy Sæbø, som jobber i DNVs avdeling for miljørisiko, forteller til Ocean24 at de nå skal gå i gang med å utrede eventuelle konflikter på disse tjue områdene.
– NVE går i gang med den strategiske utredning av områdene. Vår oppgave er å utrede konfliktnivået når det kommer til konsekvensene knyttet til forurensning og påvirkninger på miljøet, sier Sæbø.
Flere påvirkningsfaktorer
Sæbø påpeker at det er flere faktorer som vil påvirke hvor mange av områdene som vil bli aktuelle for utlysning.
– Hvis en ser historisk på det, som for eksempel utlysningen av «Sørlige Nordsjø II» og «Utsira Nord», var dette 2 områder som ble åpnet av femten områder som ble utredet. Dette med mål om å legge til rette for vindkraft tilsvarende 4500 MW, forteller Sæbø.
Vil være med å drive frem gode havvindprosjekter
Oppdraget DNV nå går i gang med skal leveres innen sommeren 2024.
Hva betyr det for DNV å få et slikt oppdrag?
– Det betyr veldig mye. Vi har en lang historie med å jobbe innenfor havvindsegmentet. Vi har rådgitt utviklere og myndigheter i tretti år med å utvikle havvind. Sånn sett har vi vært pionerer når det kommer til både ingeniørtjenester, men også med å jobbe med lovverk innenfor dette. Så det betyr mye for DNV å få være med å drive energiomstillingen. Både strategisk for oss å kunne delta i utviklingen som skjer. Samtidig er det en del av vårt samfunnsmessige ansvar å være med på å drive frem gode havvindprosjekter, som kan akselerere energiomstillingen uten at det skal gå på akkord med natur, miljø og samfunn, forteller Sæbø.