Gunnar Birkeland, CEO i Source Galileo Norge, sier det er avgjørende at Utsira Nord lyses ut så snart som mulig for å unngå ytterligere forsinkelser og usikkerhet blant investorer. Han tror prosjektet vil gå som planlagt, tross forsinkelser og det han vurderer som populistisk motstand mot havvind.

Konsortiene som ønsker å delta i auksjonen om lisens på Utsira Nord, venter fortsatt på utlysningen fra regjeringen. Auksjonen har tidligere blitt utsatt flere ganger.
Under Havvindkonferansen i Oslo i fjor anslo energiminister Terje Aasland at Utsira Nord vil bli lyst ut tidlig i 2025. Konsortiene som vil delta i auksjonen om lisens på Utsira Nord, venter nå på utlysningen fra regjeringen. Til Ocean24 forteller Gunnar Birkeland, CEO i Source Galileo Norge, flere grunner til at prosjektet bør lyses ut i løpet av kort tid.
– Det er veldig viktig at utlysningen kommer så snart som mulig. Flytende havvind er under et enormt press på grunn av forsinkelser hos regjeringen. Flere utsettelser koster mye penger og er til utsettelse for alle som ønsker å være med. For internasjonale investorer skaper det også usikkerhet om hva Norge egentlig vil. Kommer ikke utlysningen veldig snart, tror jeg du vil se at flere enn de som allerede har trukket seg, kommer til å trekke seg fra Utsira. Da oppnår vi jo stikk motsatt av det ESA og alle egentlig vil, nemlig bredest og best mulig konkurranse om Utsira Nord, sier Gunnar Birkeland fra Source Galileo og GoliatVIND. Han var inntil i fjor styreleder i bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind.
– Industrien har litt skyld i at regjeringen sliter litt
Videre forklarer Birkeland at han opplever at Energidepartementet ønsker å få til at Utsira Nord blir utlyst i år, og han har derfor tro på at auksjonen kan være rett rundt hjørnet. Samtidig viser han forståelse for at det har vært forsinkelser i forbindelse med Utsira Nord.
– Industrien har presset veldig på at det skulle komme kvalitative kriterier for både å skape mangfold, komme akademia til gode, og åpne for innovative løsninger. Det har ledet til en tostegskonkurranse, med først kvalitative kriterier for å vinne areal, og senere auksjon på støtten. Dette har ESA hatt litt problemer med å akseptere. Så industrien har jo litt skyld i at regjeringen sliter litt med å få ting på plass. Men vi har stor tillit til Energidepartementet, de viser at de ønsker å få dette til og har god dialog med ESA. Så vi tror og håper at det nå i løpet av et par uker kommer en godkjenning fra ESA, så vi tror og håper at det nå blir satt press på ESA og at utlysningen kan komme i god tid før sommeren, sier han.
.
Han peker også på at Norge, sammen med andre land, kan ha undervurdert viktigheten av å starte med mindre prosjekter.
– Teknologien som skal brukes på Utsira har aldri vært testet. Den inkluderer enorme turbiner på over 15 MW, store flytere og subsea-transformatorer. Dette oppleves som risikabelt for bankene, noe som gjør at det blir dyrt både å finansiere og gjennomføre prosjektet. Med mindre prosjekter kan risikoen reduseres, noe som gjør det mulig å låne mer penger til lavere rente. Det vil igjen gjøre hele prosjektet rimeligere og enklere å forsikre. Så kanskje Utsira skulle vært litt mindre enn 500 MW, men det var jo det vi ba om, og nå er jo det løpet lagt for Utsira.
– Tror regjeringen holder stø kurs
I forbindelse med hvordan det kommende stortingsvalget kan påvirke norsk havvindssatsing, uttrykker Birkeland at han har tillit til regjeringen.
– Jeg har tro på at regjeringen holder stø kurs, men det blir spennende å se hva som skjer med en eventuell ny regjering. Man ser jo at enkelte partier kan være ganske populistiske i hvordan de kommuniserer. Når vi ser på alternative statsbudsjett, merker vi at for eksempel FrP er litt mindre negative til havvind enn det Listhaug kanskje gir inntrykk av. Så denne forenklingen av komplekse energispørsmål er nok delvis valgkamptaktikk. Jeg tror det er en bredere politisk enighet om viktigheten av havvind enn det media noen ganger får det til å virke som.
Han tror også at flere vil få øynene opp for de langsiktige fordelene med havvind etter hvert
– Det er en veldig populistisk vind nå, hvor folk ønsker enkle løsninger som er både billige og konfliktfrie, men det er dessverre sjelden realistisk. Kostnadene med havvind, ettersom det er ny teknologi, er veldig høye når man starter. Det krever en medinvestering fra staten for å komme i gang. Når vi diskuterer kostnadene, oppstår det automatisk diskusjoner om andre energiformer, som kjernekraft. Vi må ikke glemme at noe subsidier til havvindkraft vil bidra til lavere kraftpriser for folk og industri. Samtidig utelukker ikke en satsing på flytende havvind andre energiformer. Norge trenger en variert energimiks, og kjernekraft kan være en viktig brikke i nettopp den i fremtiden. Men fordi kjernekraft tar tid å utvikle og bygge ut, trenger vi løsninger her og nå som er realiserbare – og det er her flytende havvind kommer inn. Jeg håper vi klarer å ha disse to tankene i hodet samtidig og at denne litt populistiske bølgen vi er inne i nå forhåpentligvis gir seg. Jeg forventer at dialogen blir mer realistisk og at vi ser politikere som tør å stå i det.