Energidepartementet har godkjent GoliatVINDs forslag til konsekvensutredningsprogram. Om få uker vil selskapet sende inn søknad om konsesjon.
I dag har Energidepartementet godkjent GoliatVINDs forslag til konsekvensutredningsprogram. Goliatvind AS sier at de, i tråd med havenergiloven, om kort tid vil sende søknad om konsesjon. Dersom prosjektet innvilges konsesjon, vil det bli verdens første demonstrasjonsanlegg med turbiner og flytere over 15 MW. Prosjektet kan få et betydelig eksportpotensial for den norske leverandørkjeden. Bak selskapet står Odfjell Oceanwind, Source Galileo, Kansai Electric Power og ENEOS Renewable Energy.
– Vi er svært glade for godkjenningen av konsekvensutredningsprogrammet, som er et viktig steg til konsesjon. For å møte Enovas tidsfrist og for å være konkurransedyktige globalt, er vi avhengige av at en konsesjon gis i 2025. I lys av utsettelsen av Utsira Nord, og at andre land har kommende prosjekter i nær fremtid, representerer GoliatVIND et nøkkelprosjekt for å sikre Norges posisjon innen flytende havvind, sier Gunnar Birkeland, CEO i Source Galileo Norge og Goliatvind AS.
29. november i fjor sendte Goliatvind AS forslag til konsekvensutredningsprogram for GoliatVIND – et flytende havvindprosjekt utenfor Hammerfest. Forslaget ble sendt på høring av Energidepartementet med frist 31. januar 2024. Det kom inn totalt 31 høringssvar som ble publisert på Energidepartementets nettsider. Nå er forslaget til konsekvensutredningsprogram ferdig behandlet og godkjent av Energidepartementet.
For å holde fremdrift, påbegynte prosjektet i september 2023 arbeidet med konsekvensutredningen, parallelt med Energidepartementet sin behandling av utredningsprogrammet. Konsekvensutredningen er basert på etablert praksis i vindkraftprosjekt på land, og erfaringer med hva som forventes av et demonstrasjonsanlegg til havs. Goliatvind AS vil derfor snarlig sende inn selve konsekvensutredningen og samtidig søke konsesjon for prosjektet.
Etablerer norsk leverandørkapasitet og internasjonale eksportmuligheter
Demonstrasjonsanlegget på 75 MW er planlagt med fem 15 MW vindturbiner plassert på Odfjell Oceanwinds Deepsea Star™ halvt-nedsenkbare flyterfundament med turbinen plassert i senter av fundamentet. Anlegget er planlagt bygget i 2028/2029, i forkant av større flytende havvindutbygginger i Norge. Denne erfaringen vil komme Norges videre havvindsatsing til nytte, ikke bare for Goliatvind AS, men også for alle utbyggere, myndigheter, leverandører og tilknyttede organisasjoner og selskaper i Norge.
– GoliatVIND vil som demonstrasjonsanlegg bidra til å etablere norsk leverandørkapasitet og redusere den tekniske risikoen for flytende havvind i Norge. Dette vil resultere i redusert risiko og lavere kostnad for utbygging av flytende havvindprosjekter i Norge, i første omgang for de planlagte utbyggingene i områdene kalt Utsira Nord og Vestavind B, forklarer Birkeland.
Sikrer økt kunnskap og styrker kraftforsyningen i Finnmark
Prosjektet gjør også at man tidligere lærer mer om flytende havvinds påvirkning på natur og miljø, som vil komme hele havvindbransjen til gode. Prosjektkartlegging og oppfølgende undersøkelser/overvåkning gjennomføres ved Goliat med turbiner på samme størrelse som i de planlagte storskala utbyggingene, men i et mye mindre omfang. Til sammenligning, i kapasitet og antall turbiner, er GoliatVIND ca. 5-7 % av størrelsen til den planlagte Utsira Nord-utbyggingen.
Demonstrasjonsprosjektet vil også bidra med ny fornybar kraft i Finnmark, en region som sårt trenger mer strøm fremover. GoliatVIND forventes å gi en årsproduksjon på om lag 320 GWh, tilsvarende energiforbruket til rundt 18 000 norske husholdninger. Det er et betydelig bidrag til kraftbalansen og forsyningssikkerheten i området rundt Melkøya og regionen ellers, og i tråd med intensjonen i regjeringens “Kraft- og industriløft for Finnmark”.