Det norske teknologiselskapet Techouse har inngått samarbeid med flere energiselskaper, inkludert TotalEnergies og Equinor, samt SINTEF Energy Research, for å utvikle å teste en kompakt, lettvekts dampsyklus (OTSG – once-through steam generator) som kan muliggjøre betydelig kutt i drivstofforbruk og CO2-utslipp fra strøm- og varmeproduksjon på offshoreinstallasjoner.
– Tidligere forsknings- og utviklingsarbeid har bevist at å installere gassturbinløsninger med såkalt «combined cycle»-teknologi på flytende og faste offshoreinstallasjoner kan redusere CO2-utslipp med 22-25 prosent sammenliknet med konvensjonelle gassturbiner. Dette fellesprosjektet skal gjøre OTSG-løsningen vår enda lettere og mindre slik at den kan tas i bruk på enda flere offshoreinstallasjoner, sier Svein Helge Pettersen, administrerende direktør i Techouse.
På grunn av teknologiens innovasjonsgrad og betydelige mulige miljøgevinster har prosjektet blitt tildelt 12 millioner kroner fra Norges forskningsråd. Prosjektets totalbudsjett er på mer enn 60 millioner kroner.
Varme- og kraftløsning
Prosjektet har som mål å utvikle og teste den nye, kompakte OTSG dampturbinen som en sentral del av «combined cycle»-kraftverk til offshorebruk (CCPP). «Combined cycle» er en varme- og kraftløsning hvor overskuddsvarme fra gassturbiner brukes til å generere overopphetet damp. Dampen brukes deretter til å produsere strøm i en dampturbin.
Resultatet er at kraftproduksjonen øker med 30-33 prosent, eller at det påkrevde kraftbehovet produseres med 22-25 prosent lavere drivstofforbruk sammenliknet med konvensjonelle løsninger hvor kun gassturbiner brukes for å produsere strøm og varme om bord en offshoreinstallasjon. Systemet kan også produsere varme til bruk som prosessvarme.
Utfordringen med dagens OTSG-løsninger er vekten og størrelsen på varmegjenvinningsutstyret som genererer damp fra avgassene til gassturbinen. I dette prosjektet skal en lettvekt OTSG utvikles og testes for å demonstrere at det er mulig å bygge en robust og lett OTSG. Det vil bli utført viktige tester med hensyn til ytelse, vibrasjon og slitasje. Prosjektmålet er å oppnå 40-50 prosent vektbesparelse og 10-15 prosent mindre størrelse.
– De fleste olje- og gassplattformer mangler ledig dekksplass og tilgjengelig vekt. Dette er utfordringen vi skal løse. En mindre og lettere løsningen vil øke sjansen for at «combined cycle»-kraftverk tas i bruk på offshoreinstallasjoner, inkludert på faste installasjoner hvor vekst er mer kritisk enn på flytende installasjoner, sier Pål Kloster, direktør for salg og forretningsutvikling i Techouse.
Opptil 150.000 tonn lavere CO2-utslipp per år
Den kompakte OTSG-løsningen forventer å endre petroleumsnæringens nåværende motvilje mot å ettermontere «combined cycle»-anlegg offshore.
Å redusere drivstofforbruk og CO2-utslipp med 25 prosent tilsvarer å kutte mellom 50 000 og 150 000 tonn årlig per «combined cycle»-installasjon.
Markedsdata anslår at nye offshoreutbygginger alene trenger opptil 75 nye «combined cycle»-kraftverk innen 2030, forutsatt at teknologien kan anvendes.
Klar i 2026
Techouse samarbeider med SINTEF Energy Research og flere globale energiselskaper, inkludert TotalEnergies og Equinor, for å gjennomføre pilotprosjektet innen utgangen av 2025. Målet er at den kompakte OTSG-løsningen skal være tilgjengelig som kommersielt produkt i 2026.
Prosjektet er initiert av SINTEF Energy Research basert på en rekke tidligere prosjekter inkludert EFFORT, COMPACTS, COMPACTS2, DigitalTwin og LowEmission Centre. Dette arbeidet har resultert i flere vitenskapelige publikasjoner som analyserer ulike aspekter som er kritiske for design og drift av kompakt OTSG. SINTEF Energy Research er et uavhengig forskningsinstitutt for anvendt forskning dedikert til å skape innovative energiløsninger. SINTEF vil bidra med analyser av kompakte dampsykluser til OTSG-designet og analyser av resultatene fra demonstrasjonsprosjektet.
Techouse har opplevd høy og økende interesse for selskapet teknologier de seneste fem årene. For eksempel er Equinor i ferd med å ettermontere OTSG på sin Statfjord C-plattform.
Techouse designer, utvikler og produserer varmegjenvinningsløsninger for offshorebruk samt komplette og skreddersydde vannbehandlingsløsninger for nåværende og nye energisegmenter. Selskapet hovedkontor er i Stavanger. I tillegg har selskapet ytterligere kontorer i Norge, Kina, Skottland og Vietnam.