Fornybar Norge har sendt brev til energidepartementet, der de ber om at man legger planer for å bruke mer havvind i elektrifiseringen av norsk sokkel.
Overfor Ocean24 bekrefter Fornybar Norge at de ønsker å sende et budskap til regjeringen om at de mener det i større grad bør satses på å bruke havvind til elektrifisering av offshore-installasjoner.
Sist måned satte Enova av to milliarder kroner til Odfjell Oceanwind og Source Galileos prosjekt GoliatVIND, der Goliat skal elektrifiseres med flytende havvind.
For et knapt år siden skrinla Equinor Trollvind, et prosjekt der man skulle elektrifisere Troll ved bruk av flytende havvind.
I forbindelse med det reviderte nasjonalbudsjett 2024, svarer Fornybar Norge på anmodningsvedtaket «Stortinget ber regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for 2024 legge frem tiltak for å elektrifisere offshore-installasjoner ved hjelp av havvind for å kutte klimagassutslipp» i et brev med forslag, sendt til energidepartementet.
Frykter tomme ordrebøker for leverandørindustrien
Fornybar Norge peker på utfordringen Norge står overfor med å omstille seg til et lavutslippssamfunn, samt å nå de forpliktede klimamålene EU har satt for 2030 og 2050. Videre understreker de betydningen av å utvikle ny industri, da leverandørindustrien kan risikere tomme ordrebøker i 2030 hvis tiltak ikke blir iverksatt.
– Havvind kan spille en vesentlig rolle i å sikre Norge nok kraft til å kutte klimagassutslippene sine, både til 2030 og fremover, forteller Jon Evang, ansvarlig for Fornybar Norges arbeid med havvind, til Ocean24.
Behov for ny industrialisering
Fornybar Norge mener det er behov for en ny industrialisering, hvor det er avgjørende å bygge ut mer kraft for å sikre konkurransedyktige energipriser, at klimamålene kan nås, og ordrebøkene i leverandørindustrien kan fylles. De mener havvind burde spille en nøkkelrolle for å få dette realisert, med fokus på å elektrifisere petroleumsinstallasjoner.
– Det er derfor vi engasjerer oss i spørsmålet om å elektrifisere petroleumsinstallasjoner med havvind. Vi tror det kan være fordelaktig av flere grunner, forteller Evang.
Først og fremst politisk vilje
Fornybar Norge mener regjeringen må, i forbindelse med oppfølging av anmodningsvedtaket, bidra med flere avklaringer. En av dem er å finne en langsiktig finansieringsløsning.
– I bransjen har det vært diskutert ulike løsninger og forslag til hvordan man kan finansiere havvind og elektrifiseringen av petroleumsinstallasjoner. Det har nylig fremkommet forslag som løser mange av utfordringene knyttet til dette – både ved å legge til rette for bred og åpen konkurranse om å bygge selve anleggene, hvordan kraften kan distribueres, og hvordan man kan finansiere det. Det som nå må gjøres er å se på ulike regulatoriske endringer som er nødvendig. I tillegg må finansieringsmodeller drøftes videre, sier Evang.
På spørsmål om hva den største regulatoriske og økonomiske utfordringen for å muliggjøre elektrifisering av petroleumsinstallasjoner med havvind, mener Evang det er, først og fremst, et spørsmål om politisk vilje.
– I forbindelse med at regjeringen skal svare på anmodningsvedtaket fra SV om å se på løsninger for å finansiere havvind, bør regjeringen se på hvilken finansieringsmodell de ønsker å foreslå. Det er den mest effektive måten å komme seg videre på nå. At myndighetene sier noe om hvilken løsning de ser for seg, sier Evang.
Opplever politisk interesse
Han sier videre at han opplever en stor politisk interesse og økende vilje for å nå de ønskede målene innen havvindsektoren.
– Det så vi først ved SV sitt engasjement for dette. Så har Høyre og Venstre nå fremmet et forslag som ligger til behandling på Stortinget. Jeg opplever at regjeringen har et ønske om å få til noe. Det er som sagt den beste måten å komme videre på nå. Å få et forslag, en retning, fra regjeringen, sier Evang.