Eierne av Teknologisenter Mongstad, den norske stat gjennom Gassnova SF, Equinor, Shell og TotalEnergies, har inngått avtale om eierskap og drift av selskapet for perioden 2024 – 2025.
Teknologisenter Mongstad (TCM) er verdens største og mest fleksible testsenter for verifisering av teknologier for CO2-fangst og et ledende kompetansesenter på dette fagområdet. Siden oppstarten i 2012 har TCM utført i alt 23 test-kampanjer av ulike fangst-teknologier på sine anlegg. Og har på den måten vært sentral i utviklingen og kommersialisering av teknologier som muliggjør fangst og lagring av CO2 verden over. Fangst-teknologien som skal benyttes i det norske Langskip-prosjektet har blitt testet på TCM.
Øker sine eierandeler
– Uten den teknologiutviklingen vi har hatt på teknologisenteret ville ikke Langskip latt seg realisere. Vi er stolte av TCMs viktige bidrag til å utvikle CO2-fangst og -lagring som en viktig klimateknologi de siste 11 årene og at dette vil fortsette med styrket industrieierskap. Senteret opplever stor internasjonal oppmerksomhet med store selskaper som kommer til Norge for å teste sin teknologi, noe som er viktig for utbredelsen av CCS-teknologi i verden, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Avtalen innebærer at eierandelen til hver av de industrielle eierne øker fra 8,7 prosent til 22,0 prosent, mens den statlige eierandelen reduseres fra 73,9 prosent til 34,0 prosent. Eierne er samtidig enige om en plan for å utvikle fremtidens forretningsmodell for TCM.
– Vi er svært glade for at våre eiere har lagt rammer som gir oss mulighet til å fortsette vårt viktige arbeid med å bidra til utvikling av teknologier som reduserer klimagassutslipp i industrien, sier administrerende direktør Muhammad Ismail Shah.
Også styreleder Svein Ingar Semb, som representerer Gassnova, er meget tilfreds med avtalen. – For staten har det vært naturlig å redusere sitt engasjement i TCM som følge av at vilkårene for kommersiell drift er innen rekkevidde. Industrien viser økende interesse for å ta TCM videre og vi skal nå ta fatt på å videreutvikle TCM etter 2026.
– Katalysator for industrielle fangstanlegg
Equinor har vært medeier i TCM siden starten og har også ansvar for driften av testanleggene. Styremedlem Bjørn Sundland, som er prosjektleder for lavkarbon-løsninger i Equinor, sier at eierskapet har strategisk betydning for kompetanseutvikling og for Equinors lavkarbon satsing. – Samarbeidet med TCM byr også på muligheter for teknologiutvikling som er verdifull for våre CO2 transport-, og lagringsprosjekter. Som driftsansvarlig har dessuten Equinor opparbeidet seg unik erfaring og kompetanse hvordan å drifte et slikt CO2-fangstanlegg.
Shell har i likhet med Equinor vært medeier i TCM siden den første avtalen ble inngått i 2009. – Gjennom årene har mange av våre ansatte arbeidet på Teknologisenteret, og på den måten tilegnet seg spissekspertise innen karbonfangst. Denne kompetansen benytter vi aktivt i prosjekter som komplimenterer vårt mål om å være et energiselskap med netto-null utslipp innen 2050, sier styremedlem Nina Thowsen, Asset Manager i Norske Shell. – Momentum for karbonfangst og -lagring fortsetter å vokse, noe som gir TCM muligheten til å ytterligere forsterke sin posisjon og sitt kommersielle mulighetsrom, legger hun til.
TotalEnergies har vært medeier i TCM siden 2017. Styremedlem Anne Brisset, som er leder for Stavanger Research Centre til TotalEnergies, sier at TCM siden starten har vært en katalysator for fremvekst av anlegg for fangst av CO2. – En slik struktur, som kombinerer prosess i stor skala med forskning og utvikling, har vært en forutsetning for å skape kommersielle foretak som vil hjelpe industrien med å nå sine mål for dekarbonisering. Vårt mål er at TCM med en ny forretningsmodell kan fortsette som et nøytralt testanlegg som hjelper leverandører med å modne sine teknologier, sier Anne Brisset.