Aibel har sikret seg internasjonale havvind-kontrakter verdt milliarder av kroner. Selskapet har samtidig åpnet nye markeder for norske leverandører.
Aibel har røtter som går tilbake mer enn et århundre. Selskaper som Elektrisk Bureau, Haugesund Mekaniske Verksted (HMV), Umoe og ABB var alle forgjengere for det Aibel er i dag.
Med investeringer i offshore vindmarkedet som har strukket seg over femten år, har Aibel sikret kontrakter verdt milliarder av norske kroner for internasjonale offshore vindparker. Selskapet har involvert norske leverandører i prosjekter over Storbritannia og EU. Prosjektdirektør Lars Line Vaaland forteller om selskapets tanker og erfaringer.
Hva har vært nøkkelen til Aibels vellykkede diversifisering innen offshore vindenergi, og hvordan har dere oppnådd suksess i dette markedet?
–Aibels gjennomføringsmodell for Olje og Gass tilpasset for Offshore Wind som inkluderer bygging i Thailand og ferdigstillelse i Haugesund, samt vår partnerskap med Hitachi Energy, sier Vaaland til Ocean24.
Intervjuet er gjort i forbindelse med en presentasjon under den Ocean24-ledede Ocean Wind Conference under OTD Energy i Stavanger sist uke.
Tar med seg erfaringer
I sommeren 2022 ble Aibel tildelt kontrakten for to HVDC-konverteringsplattformer for Ørsteds Hornsea 3-prosjekt for havvind.
Kontrakten for de to plattformene, Hornsea 3 Link 1 og 2, er en EPCI-kontrakt der Aibel er ansvarlig for ingeniørvirksomhet, anskaffelser, konstruksjon og installasjon.
Hva er noen av de viktigste lærdommene Aibel har trukket fra Hornsea 3-prosjektet? Hvordan har dette prosjektet formet deres tilnærming til fremtidige offshore vindprosjekter?
– At det er mulig å standardisere HVDC converter stations, vi har demonstrert at vi kan bruke vårt HVDC Lean Concept utviklet for Dogger Bank også for Hornsea3.
Viktig med leverandører
Hvilke muligheter eksisterer for underleverandører som ønsker å samarbeide med Aibel, både nasjonalt og internasjonalt? Hva slags tjenester eller produkter er dere på jakt etter?
– Vi har mange av de samme støttesystemene som på et olje- og gassanlegg og derfor tilsvarende utstyr. E.g. Kjøling, HVAC, Safety, Control & Protection, etc. Samt selvfølgelig stål og annen bulk. For dette er leverandørkjeden svært viktig for oss.
Fakta: Aibel eies av Ferd (50 prosent), Ratos (32 prosent) og det svenske pensjonsfondet Sixt AP Fund (18 prosent). Ratos forvalter pensjonsfondets eierandel. I tillegg eier Aibel 40 prosent av selskapet Deeline utenfor Pattaya, Thailand, og 50 prosent av EMC (Egyptian Maintenance Company) i Kairo.