Forskere ved SINTEF skal bygge et pilotanlegg for flytende solkraftproduksjon. Anlegget er basert på en ny form for solcelleteknologi. Prosjektet skal gjennomføres i samarbeid med den norske solkraftbedriften Svalin Solar.
Anlegget er laget med en spesiell teknologi som fanger konsentrert sollys ved hjelp av speil. Anlegget skiller seg også ut ved at det produserer varme. Kraftverket skal brukes til å drifte et anlegg for CO2-fangst på Tiller i Trondheim.
– Strøm og varme fra solcelleanlegg skal brukes til erstatte energibehovet under CO2-fangstprosessen, sier Martin Bellmann, Senior Forretningsutvikler hos SINTEF til Ocean24.
Solcellene er laget slik at de kan roteres i vannet ved hjelp av propeller. Man vil da kunne stille inn anlegget så man til enhver tid får best mulig utbytte av sollyset.
Produserer mer energi enn konvensjonelle solanlegg
Martin Bellman forteller Ocean24 at teknologien er basert på konsentrert sollys. Her bruker man en rekke med parabolspeil som fokuserer sollyset på rør hvor det er montert en stripe høyeffektive solceller. I røret kjøres det igjennom en væske som kjøler ned solcellene. Væsken varmes da opp og denne varmen kan utvinnes. Når solcellene kjøles ned øker også virkningsgraden deres. Teknologien produserer både elektrisk kraft og varme.
– Denne teknologien utnytter en større del av solspektrumet enn andre solkraftverk. Mens Konvensjonell solcelleteknologi kun leverer elektrisk kraft leverer denne teknologien både elektrisk kraft og varme. I tillegg produseres det mer elektrisk kraft enn i tradisjonelle anlegg da de nedkjølte solcellepanelene har en høyere virkningsgrad, forteller Bellmann
– Teknologien er basert på konsentrert sollys. Det vil si at den egner seg bedre i direkte sollys enn under skydekke. Teknologien er derfor mest velegnet til bruk i mer solrike land enn Norge. Denne typen solceller kan likevel bli en viktig eksportvare for norsk industri.
Finansiert av EU
Pilotprosjektet er finansiert av EU. Det er en del av Trineflex som er et fireårig EU-prosjekt med mål om å bidra til energiomstilling og bærekraftig drift av tungindustri. Prosjektet har en totalkostnad på 19,3 millioner euro.
–Prosjektet kan bli viktig for Norge som teknologileverandør. Eksport til land i Sør-Europa hvor det er mange soltimer i døgnet er høyaktuelt. Denne typen anlegg kan spille en viktig rolle for industri som har et stort behov for varme og el-kraft, forteller Martin Bellmann.