Norsk Solar er en er en uavhengig kraftprodusent som utvikler, bygger, eier og drifter solkraftverk for bedrifter og industri. Solkraftgründer og CEO Øyvind Laugen Vesterdal deler sine tanker om solkraftmarkedet og energiomstillingen med Ocean24.
Solkraftselskapet med kontorer i Stavanger, Oslo og Madrid har sitt hovedmarked i Brasil, Sør-Afrika og Vietnam. Norsk Solar CEO Øyvind Laugen Vesterdal forteller at selskapet leverer strømmen de produserer direkte til bedrifter. Denne modellen gjør at selskaper kutter strømutgifter og kommer nærmere sine klimamålsetninger.
– Vi jobber i land der det er et veldig stort behov for fornybar energi, samtidig som det i liten grad er tilgang til det. I disse markedene har vi mulighet til å ha en stor påvirkning på miljøaspektet rundt den lokale kraftproduksjonen. Der har vi har våre fokusområder og satser på å ha hovedveksten vår videre, forteller Vesterdal til Ocean24.
Solkraftinnvesteringer til over en halv milliard kroner
Vesterdal forteller at selskapet startet på bar bakke i 2017 med fire ansatte. Nå har Norsk Solar sørget for solkraftinnvesteringer til over 500 millioner kroner, gjennom finansiering fra Norsk Solar og samarbeidspartnere som for eksempel europeiske utviklingsbanker, Norfund og Findfund.
– Resultatet av våre kraftverk er at så langt over 200 000 husstander er sikret strøm fra bærekraftige kilder. Dette er i land hvor strømnettverkene er ustabile og hvor det i liten grad tidligere er utviklet fornybar kraftproduksjon.
– Jeg tror vi kommer til å se flere prosjekter av denne typen i Norge også. Vi ser nå en stor omstilling her hjemme. Jeg tror det vil vokse frem flere aktører som opererer etter lignende modeller i Norge. Det vil ha en positiv innvirkning på strømregningene til folk.
Trenger klare rammer for det norske markedet
Vesterdal forteller at det er stor vekst også i det norske solkraftmarkedet. Han mener det er viktig å få på plass klare føringer for sektoren.
– Det er et stort vekstpotensial for det norske solmarkedet. Om du ser på privatmarkedet står folk i kø for å få tillatelser til å montere solcellepaneler på hjemmene sine. Det som også kommer til å stå for en stor del av veksten er storskala solkraftanlegg. Der er det veldig mye som er i planleggingsfasen. Det blir spennende å se hva som skjer de neste årene.
– Det er utrolig viktig at vi har klare rammer for bransjen fra dag en. Politisk sett er det per i dag lite strategier og føringer som er blitt lagt for solbransjen i Norge. Derfor er det risikabelt for aktører å satse på store prosjekter, da de risikerer at staten går tilbake og innfører nye skatter, regler eller retningslinjer. Norske myndigheter er nødt til å ta grep og sette standarder og føringer for bransjen nå.
– Dette er høyaktuelt i dag. Se på konfliktene som har oppstått rundt landvind den siste tiden. Om vi ikke har klare regelverk på plass risikerer vi at det samme skjer i solkraftbransjen.
Spår en solkraft-revolusjon
Vesterdal forteller at det har vært en eksplosjon av teknologiske fremskritt innen solkraft de siste årene. Han mener ny teknologi som «bifacial» solcellemoduler, solkraftverk kombinert med batteriteknologi og holistiske systemer hvor sol kombineres med energistyring vil ha en sentral rolle i energiomstillingen.
– Du kan sammenligne det som nå skjer innen solkraft med oljeeventyret i Norge på 70-tallet. Det er spådd en enorm vekst innen sol på verdensbasis. Det er billig, det tar kort tid å bygge ut og det kan settes opp nesten hvor som helst.
– Kombinasjonen av solkraft og batteriteknologi er utrolig spennende. Da eliminerer man problemstillingen med at kraftverkene ikke produserer strøm når solen ikke skinner. Vi kommer til å se mye mer holistiske systemer hvor sol kombineres med energistyring og energisparing. På den måten kan man skape intelligente strømsystemer. Estimatene til International Energy Agency, Verdensbanken og energiselskapene peker alle på at solkraft vil stå for en stor del verdens totale energiproduksjon i de kommende årene.
– Dette er bare begynnelsen på en energiomstilling som går utrolig fort. Det er en revolusjon vi står ovenfor, forteller Øyvind Laugen Vesterdal.