Kyoto Group kunngjorde i dag at installasjonen av en lagringsløsning for termisk energi, er i rute for igangsetting tidlig i 2023.
Installasjonen skal befinne seg ved Nordjyllandsværket i Danmark og vil være selskapets første kommersielle kontrakten.
Selskapet forteller i en pressemelding at transformatoren og tankene, inkludert tankens isolasjon og varme sporing, er installert, og smelting av saltet pågår.
Nordjyllandsværket ligger i Vodskov, Nordjylland, Danmark og eies av Aalborg Forsyning. Heatcube-installasjon leveres under en batterileaseavtale med Aalborg Forsyning som en del av et program for å teste og introdusere ny ren energiløsninger.
Heatcube termiske batteri vil gi varme til det lokale distriktet varmesystem og energitilførselen vil være elektrisitet hentet fra nettet, og varmen lagres i smeltet salt.
-Lagring av energi smeltet i salt har blitt brukt i flere tiår i konsentrert solenergianlegg, der speil brukes til å konsentrere sollys på en mottaker. Likevel er installasjonen ved Nordjyllandsværket den første anvendelse av denne teknologien i et nytt markedssegment, og vi er spente på å se prosjektet løper knirkefritt mot igangkjøring, sier Agnieszka Sledz, sjef Prosjektansvarlig i Kyoto Group.
18 MWh lagringskapasitet
–Nordjyllandsværket er Kyotos første kommersielle kontrakt og en stor milepæl ikke bare for Kyoto, men også for innsatsen for å avkarbonisere varme gjennom elektrifisering med fornybar energi. En betydelig del av global energibruk er for varmeproduksjon, hvorav det meste er basert på fossilt brensel. Å bruke intermitterende kilder som vind og sol for dette trenger vi lagringsløsninger, og det er det Kyoto gir, sier Camilla Nilsson, administrerende direktør i Kyoto Group.
Heatcube kan bruke flere fornybare energikilder for å varme opp smeltet salt til over 500 grader Celsius. Høytemperatursaltet brukes deretter til å produsere damp eller en kombinasjon av elektrisitet og varmtvann for industriell bruk og som input til fjernvarmeanlegg.
Enheten installert på Nordjyllandsværket er konfigurert med 18 MWh lagringkapasitet og en utslippsbelastning på 4 MW.