Torstein Sanness har flere tiår bak seg i oljebransjen, og han har funnet av Johan Sverdrup på merittlisten. Nå vil han være med på å gjøre Norge til verdensledende på flytende havvind.
Fornybarselskapet Magnora har allerede skaffet seg lisens på flytende havvind utenfor Skottland. Nå sikter de seg inn mot de norske områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.
– Sannsynligheten er størst på Utsira Nord, siden det området egner seg best for flytende havvind. Der er det for dypt til å feste noe i bunnen, forteller Sanness, i dette intervjuet med Ocean24. Han legger til at Magnora også har bunnfaste prosjekter i utvikling, blant annet utenfor kysten av Skåne. Samtidig er det ikke tvil om at havdybden gjør norsk sokkel dårligere egnet for bunnfaste turbiner. Sanness anslår at 70-80 prosent av den kommende norske offshore vindparken vil være flytende.
– Kan Norge bli verdensledende på flytende havvind?
– Vi har i hvert fall ikke dårligere sjanser nå, enn hva vi hadde da vi startet oljebransjen i 1965. Det er lettere å finne vind enn å finne drivbare hydrokarboner på norsk sokkel. Det er heller ikke tvil om at flytende havvind vil fungerer bra utenfor fastlands-Norge med gode vindforhold. Og i Norge er vi svært gode på alt som flyter, og vi har forståelse av at kostnadene må ned.
Fra syv ansatte personer til 350
Torstein Sanness vet hva han snakker om. Som sjef for Lundin i Norge (nå Aker BP) bygget han opp et av Norges største oljeselskaper, gjennom store funn som Johan Sverdrup, og utvikling av noen av de mest lønnsomme feltene på norsk sokkel. Sanness mener de grunnleggende prinsippene for utvikling er de samme, enten man jobber innen olje og gass eller fornybar.
– Da vi startet Lundin i 2003, var vi seks karer, en dame og en hund. Så fant vi Grieg i 2007, i 2010 kom Sverdrup, og da vi kom til utbyggingen av Grieg-feltet hadde vi 350 fast ansatte og 100 konsulenter. Når du ser på fornybar energi så er det en ren parallell: Du begynner med organisk vekst ved å søke på utlyste vindprosjekter. Da må du gjennom en søknadsprosess der du samtidig dokumenterer at du har kompetanse og gjennomføringskraft. Siden kommer du til en byggeprosess, der du i tillegg trenger mye mer kapital. Slik setter du sammen en portefølje av forskjellige prosjekter og modner denne frem. Derfor er Magnora foreløpig en ren E-bedrift (E&P – Exploration & Production), med planer om organisk vekst fremover.
I Magnoras portefølje ligger det også en satsing på solar. Nylig annonserte det børsnoterte selskapet en plan sammen med Hafslund og svenske Helios, der de skal bygge solkraftverk i Norge med et femårsmål om 1000 MWh. Partnerne har finansiering klar for den første fasen.
– Norge kommer til å få et underskudd i elektrisitet, i hvert fall grønn elektrisitet, allerede om fem-seks år. Vi har lite tid til å skape ekstra grønn strøm. Sol er raskere og billigere å bygge ut enn de andre formene for fornybar energi, og jeg tror det er enklere å få aksept for hos publikum enn landvind, sier Sanness.
Synergier mellom olje og fornybar
Fra politisk hold hører vi ofte at de fremvoksende fornybarnæringene skal bygges på ryggen av oljebransjen. Sanness vet, men sine erfaringer fra de ulike bransjene, kanskje bedre enn noen hvordan akkurat det kan gjøres.
– Olje- og fornybarbransjene trenger hverandre i mange år fremover. Lenger enn hva deler av det politiske miljøet tror. Bakteppet nå er krig og energiusikkerhet, og at Norge er blitt Europas største gassleverandør. Det trengs en sameksistens mellom olje og gass og fornybar energi, for å få frem synergiene mellom kompetansene vi har i Norge. Og oljebransjen har mye kompetanse som er nyttig innen både flytende og bunnfast havvind, sier Sanness.
På havvind har Magnora fått med seg TechnipFMC, et av verdens største oljeserviceselskaper. Sistnevnte har 3000 ansatte i Norge, og har tidligere bygget Equinors to første flytende havvindprosjekter i Hywind-satsingen. I fjor fikk Magnora og TechnipFMC konsesjon til å utvikle flytende havvind utenfor Skottland, og er i full gang med å utvikle dette nå. Konsortiet sikter seg nå inn mot de ventede utlysningene på norsk sokkel til neste år.
– Vi er svært erfarne på utvikling, og TechnipFMC har kompetanse på praktisk gjennomføring. Teamet vårt har erfaring fra jobbing med flytende havvind utenfor Skottland.
– Skal dere primært utvikle og selge videre, eller også være operatør selv?
– Vi har kommunisert at vi er et organisk vekstselskap. De første årene vil vi sørge for å monetarisere når vi kommer til «ready to build». Som et mindre selskap må vi satse på utvikling, og bli veldig god på det. Så får vi se når vi får en viss størelse, hva vi ønsker å gjøre i fremtiden.