Investeringer i fornybar energi må tredobles for å nå netto nullutslipp mål innen 2050, ifølge ny rapport.
Tilførselen av elektrisitet fra rene energikilder må dobles i løpet av de neste åtte årene for å begrense den globale temperaturøkningen. Ellers er det en risiko for at klimaendringer og mer ekstremvær vil undergrave energisikkerheten vår, og sette fornybar energi i fare, ifølge en ny rapport fra flere byråer fra Verdens meteorologiske organisasjon (WMO).
WMOs årlige rapport for State of Climate Services, som inkluderer innspill fra 26 forskjellige organisasjoner, fokuserer på energi i år fordi de mener den har nøkkelen til internasjonale avtaler om bærekraftig utvikling og klimaendringer.
–Energisektoren er kilden til rundt tre fjerdedeler av globale klimagassutslipp. Å bytte til rene former for energiproduksjon, som sol-, vind- og vannkraft – og forbedre energieffektiviteten – er avgjørende hvis vi skal trives i det tjueførste århundre. Netto null innen 2050 er målet. Men vi vil bare komme dit hvis vi dobler tilgangen på lavutslippselektrisitet i løpet av de neste åtte årene, sier WMOs generalsekretær Prof Petteri Taalas.
Økende etterspørsel
Tilgang til pålitelig vær-, vann- og klimainformasjon og -tjenester vil bli stadig viktigere for å styrke energiinfrastrukturens motstandskraft og møte økende etterspørsel (en økning på 30 % de siste ti årene).
–Tiden er ikke på vår side, og klimaet vårt endrer seg foran øynene våre. Vi trenger en fullstendig transformasjon av det globale energisystemet, sier prof. Taalas.
En overgang til fornybar energi vil bidra til å lindre økende globale vannbelastninger fordi mengden vann som brukes til å generere elektrisitet fra sol og vind er mye lavere enn for mer tradisjonelle kraftverk.
Men nåværende løfter fra land kommer langt under det som er nødvendig for å oppfylle målene satt av Paris-avtalen, og etterlater et gap på 70 % i mengden utslippsreduksjoner som trengs innen 2030.
Rapporten mener veien for å nå Parisavtalens langsiktige globale mål om temperatur krever at 7,1 TW ren energikapasitet er installert innen 2030.
Utviklingsland er underrepresentert
Internasjonal støtte for ren energi til utviklingsland gikk ned i 2019 for andre år på rad, og falt til 10,9 milliarder dollar. Dette støttenivået var 23 % lavere enn de 14,2 milliarder amerikanske dollar som ble gitt i 2018, 25 % lavere enn gjennomsnittet for 2010–2019, og mindre enn halvparten av toppen på 24,7 milliarder dollar i 2017.
De nødvendige retningslinjene og reguleringene for å muliggjøre avkarbonisering i energisektoren er fortsatt spesielt svake i Afrika, Sør-Amerika og Asia, ifølge Verdensbanken.