Leting etter olje- og gass globalt reduseres kraftig i år, grunnet nesten rekordlave tildelinger av lisenser og områder.
Den globale letetakten nærmer seg rekordlave nivåer. Det fremgår av en fersk rapport fra Rystad Energi. Indirekte utslag av Covid19 og ettervirkninger av det påfølgende crashet i oljemarkedet skal være mye av årsaken.
Både antall tildelte blokker, og totalt tildelt areal for leting, er på vei mot nær rekordlave nivåer. Rystad-rapporten viser til egen research. Tildelt leteareal så langt i år i hele verden er 320.000 kvadratkilometer, det laveste tallet på 20 år. Totalt antall lisensrunder i år er forventet å bli 44, 14 ned fra i fjor, og det laveste antallet siden år 2000.
Globale investeringer i leting etter olje og gass er de siste årene redusert. Det aller største fallet er i Russland, der internasjonale selskaper i høy grad har trukket seg ut, og man har gått fra leteområder på 90.000 kvadratkilometer i fjor til 9000 kvadratkilometer nå.
Fokuserer på kjernevirksomhet i stedet
Rapporten fremhever trenden i at selskaper reduserer risiko ved å bruke mindre på leting, og i stedet fokuserer på kjernevirksomhet og regioner der virksomhet gir garantert avkastning. En slik strømlinjeforming av aktivitet kan gi en tryggere posisjon i møte med et usikkert marked og resesjonsfare.
– Det er tydelig at olje- og gasselskaper ikke er villige til å ta på seg den økte risikoen knyttet til ny leting, eller leting i miljømessig eller politisk sensitive områder, sier Aatishe Mahajan, VP for analyse hos Rystad Energy.
Ifølge rapporten bidrar også det politiske landskapet til en reduksjon i tildelinger av lisenser. Mange lands myndigheter utsetter tildelingsrunder, eller ber operatører om å fokusere på feltnære områder. I rapporten vurderes det som at denne trenden vil vedvare og forsterkes ytterligere, ettersom mange lands myndigheter ivrer etter å redusere produksjon av fossil energi, for i stedet å utvikle mer bærekraftig energi.