Ocean24
  • Nyheter

    MARKEDSNYHETER

    Havvind

    Olje og Gass

    Karbonfangst/lagring

    Hydrogen

    Solenergi

    Kommentar

    Batteri

    Forskning og utvikling

    Politikk

    Kontrakter

    Folk i bransjen

    Tips redaksjonen

    Annonseinformasjon

  • Energikartet
  • Ledige stillinger
  • Nyhetsbrev
  • Annonsere
Ingen resultater
Vis alle resultater
Ocean24
  • Nyheter

    MARKEDSNYHETER

    Havvind

    Olje og Gass

    Karbonfangst/lagring

    Hydrogen

    Solenergi

    Kommentar

    Batteri

    Forskning og utvikling

    Politikk

    Kontrakter

    Folk i bransjen

    Tips redaksjonen

    Annonseinformasjon

  • Energikartet
  • Ledige stillinger
  • Nyhetsbrev
  • Annonsere
Ingen resultater
Vis alle resultater
Ocean24
Ingen resultater
Vis alle resultater
Hjem Nyheter

Overlevering av ubemannet fartøy for fjernstyrt subsea-arbeid

6 min lesetid
8 mai 2025

DeepOcean og selskapets joint venture-partnere har fått overlevert et ubemannet fartøy som skal anvendes til havbunnsundersøkelser og subsea inspeksjons-, vedlikeholds- og reparasjonsarbeid (IMR) innen offshore energi. 

Det ubemannede fartøyet, «USV Challenger» Foto: DeepOcean

Fartøyet, som heter «USV Challenger», ankommer DeepOceans subsea-base på Killingøy i Haugesund om kort tid. Her skal fartøyets innovative system for å sette ut og hente opp fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV-er) testes. I tillegg vil det gjennomføres en prosess med sjøfartsmyndighetene forgodkjennelse av fartøyet for fjernstyrte operasjoner. Deretter går fartøyet på en langsiktig charteravtale med DeepOcean.

Eieren av fartøyet er USV AS, som er et felles foretak (joint venture-selskap) etablert av Solstad Offshore, Østensjø Rederi og undervannsentreprenøren DeepOcean. Selskapets hovedformål er å investere i- og eie ubemannede fartøy, såkalte USV-er (uncrewed surface vessel). 

Solo- eller støttefartøy

«USV Challenger» vil bli fjernstyrt fra land og utstyrt med en rekke autonome funksjoner. Det kan operere og håndtere fjernstyrt drift under tøffe værforhold.

Under operasjoner vil både mannskap og ROV-operatører sitte i samme fjernstyrte operasjonssenter (ROC) på Killingøy nær Haugesund.

– USV-en er naturlig nok i stand til å gjennomføre egne subseaoperasjoner offshore, men den kan også være et svært kostnadseffektivt supplement til større subseafartøy. I stedet for å mobilisere store fartøy for hver eneste oppgave offshore, kan operatører dra nytte av USV-en og fartøyets ROV for deler av subsea installasjons-, undersøkelses- og IMR-oppgavene. Ved å redusere behovet for gjentatte transitter med større fartøy kan USV-en muliggjøre betydelige kostnadsbesparelser. Verdiforslaget er tydelig: USV er et mer økonomisk og effektivt alternativ for et bredt spekter av offshoreoperasjoner, sier Øyvind Mikaelsen, konsernsjef i DeepOcean.

Bredt spekter av subseatjenester

«USV Challenger» vil bli utstyrt med en helelektrisk ROV med hydrauliske funksjoner og som kan operere ned til 1 500 meters havdyp. Den vil ha en betydelig verktøypakke som gjør ROV-en i stand til utføre en rekke ulike subseaoperasjoner.  

ROV-en er utstyrt med kartleggingssensorer for undersøkelser av rørledninger, kartlegging av havbunnen og årlig inspeksjonsarbeid, inkludert gjennomføring av målinger og rengjøringsarbeid. Den kan også være en såkalt «fly-out» ROV som bidrar med visuell inspeksjonsstøtte for en større verts-ROV i travle, trange eller risikofylte operasjonsområder. ROV-en kan også utføre 3D-scanning av subseautstyr.

For å muliggjøre mest mulig effektivt subsea inspeksjonsarbeid har ROV-en blitt utstyrt med samme programvare som DeepOceans autonome inspeksjonsdrone (AID) har. Det gjør ROV-en i stand til å utføre forhåndsprogrammerte inspeksjoner av subseautstyr.  Nøkkelen til dette er DeepOceans egenutviklede digitale tvilling hvor en modell av ROV-en kontrolleres. I havbunnsområder med dårlig sikt kan ROV-operatøren i stedet fly og operere ROV-en i den digitale tvillingen. 

ROV-en kan også utføre subsea vedlikeholds- og reparasjonsarbeid, inkludert lette løfteoperasjoner siden den er utstyrt med kraftige thrustere og har «through frame» løftekapasitet. ROV-en kan åpne luker på havbunnsstrukturer, utføre reparasjonsarbeid, bruke momentverktøy på subseautstyr, eller kjøre rengjøringsverktøy og utføre lekkasjemålinger. Den kan også til- og frakoble fleksible tilkoblingsrør, støtte idriftsettelse av subseautstyr, og gi landingsstøtte til kabelleggingsoperasjoner. 

– USV-en er et svært kostnadseffektivt verktøy for å transportere og sjøsette ROV-en, mens den velutstyrte ROV-en muliggjør effektive subseaoperasjoner. Vi forventer at denne kombinasjonen vil gi store kostnadsgevinster for operatører av subseautstyr innen både olje- og gassnæringen og fornybar energi, legger Øyvind Mikaelsen til.

Sjøsettings- og opphentingssystem

For å øke driftsvinduet til USV-en er den utstyrt med et nytt sjøsettings- og opphentingssystem (launch and recovery system – LARS) som er designet av DeepOcean. LARS-systemet består av en elektrisk vinsj, en tralle med styrehjul, en mekanisk arm, og bakluke.

Sjøsetting og opphenting av ROV-en utføres på akterenden av USV-en. Når ROV-en sjøsettes dyttes den ganske enkelt uti sjøen samtidig som USV-en seiler fremover. Ved opphenting fra sjøen trekkes ROV-en inn som et trålnett mens fartøyet beveger seg forover. 

USV-en er også utstyrt med en gyrostabilisator som reduserer fartøysbevegelser under sjøsettings- og opphentingsoperasjoner. Kombinasjonen av det unike LARS-systemet og USV-ens øvrige egenskaper gjør at DeepOcean kan sjøsette og hente opp ROV-en i betydelige bølgehøyder.

– Vi har designet USV-en rundt LARS-systemet. Fra konvensjonelle fartøy vet vi hvor utfordringene og begrensningene ligger for moonpool- eller A-frame-løsninger. Vi har derfor valgt en løsning som er inspirert av fiskeri og tråling. Vi har gjennomført skalatester i røff sjø og vi er overbevist om at driftsvinduet til LARS-systemet vårt er større enn en hva en konvensjonell løsning ville vært om bord et såpass lite fartøy, sier Øyvind Mikaelsen. 

30 dagers offshore driftskapasitet uten forsyninger

«USV Challenger» er 24 meter lang og 7.5 meter bred. Den er utstyrt med et diesel-elektrisk hybrid fremdriftssystem og batteripakke som gjør det ubemannede fartøyet i stand til å operere offshore i opptil 30 dager uten lading eller etterfylling av drivstoff.

USV-løsningen kan redusere CO2-utslipp med mer enn 90 prosent sammenliknet med et konvensjonelt offshorefartøy som gjennomfører subsea IMR-arbeid. Fjernstyrte operasjoner fra land er del av denne kalkylen. Videre har DeepOcean og selskapets joint venture-partnere utviklet fartøyets fjernstyrte systemer ved å integrere utstyr fra mange maritime teknologileverandører langs den norske kystlinjen. Skipet er levert fra verftet Astilleros Gondán i Spania.

– Rundt 25 teknologileverandører har levert utstyr som er klargjort for fremtidig tilpasning til fjernstyrte operasjoner. Vi er stolt over dette initiativet som bidrar til å løfte hele den maritime leverandørkjeden, sier Øyvind Mikaelsen. 

«USV Challenger» er også utstyrt med et styrhus og er godkjent for å ha mannskap på fire ombord for operasjoner inntil 20 nautiske mil utenfor norskekysten. Dette er en svært nyttig løsning under kystnær testing av USV-en, LARS-systemet, fjernstyrt teknologi og testing av fremtidige nye teknologier.

Samarbeid med nordsjøoperatører

DeepOcean og operatørselskapet Aker BP har blitt enige om å være først ute med å teste USV-en for subsea IMR-arbeid og havbunnsundersøkelser. Aker BP og DeepOcean samarbeider allerede som del av en rammeavtale for for subsea IMR og havbunnsundersøkelser, og Aker BP har bidratt til utviklingen av USV-en. De to selskapene har en felles, langsiktig ambisjon om å flytte 30 prosent av subsea IMR-arbeid fra tradisjonelle fartøyer til USV-er.

DeepOcean er også i dialog med andre operatørselskaper på norsk sokkel angående demonstrasjonsprosjekter for USV-en. Vår Energi er blant deltakerne i et prosjekt som skal demonstrere USV-ens driftssikkerhet og egenskaper i 2025. Fartøyet skal tilbringe de neste fire-fem månedene i Haugesund for å gjennomgå diverse installasjonsarbeid og gjennomføre en testperiode i kystnære strøk.

– Vi opplever sterk interesse fra operatørselskaper som ser kostands- og miljøfordelene ved å integrere USV-en som del av subseaoperasjonene deres, konkluderer Øyvind Mikaelsen.

Ocean24 redaksjonen

Stikkord: DeepOceanØstensjø RederiSolstad OffshoreUSV ASUSV Challenger

Tips redaksjonen. Vet du om noe som har skjedd som vi burde skrive om? Er det noe vi burde undersøke nærmere? Send oss melding på redaksjonen@ocean24.no.

logoStillinger

For kunde innen oljeservice søker vi Mudingeniører
Sveiser – Rotasjon on- og offshore
Sveiser - Gyldig Sveisesertifikat
Elektriker – Onshore rotasjon
Elektriker

RelaterteSaker

Skarv FPSO 
Foto: Aker BP

Aker BP med funn i Skarv-området – vu...

Olje og Gass
8 mai
8 mai 2025
Njord A plattformen i soloppgang
Foto: Equinor

Equinor anmeldes: Får kritikk etter olj...

Nyheter
8 mai
8 mai 2025
Johan Sverdrup, Equinor
Foto: Offshore Norge / Ole Jørgen Bratland

Innovativ boreoperasjon: Nye sidegrener ...

Olje og Gass
8 mai
8 mai 2025

Gratis nyhetsbrev fra Ocean24

Få gratis oversikt og meldinger om de viktigste nyhetene i bransjen.
[ms-form id=1]

Ocean24 skal være det ledende, daglige nyhetsorganet der man holder seg oppdatert for bedrifter og institusjoner som jobber innen bærekraftig energiutvikling på og relatert til havet.

ABONNER PÅ NYHETSBREV

[ms-form id=1]

OM OSS

Annonseinformasjon

Nyhetsbrev

Om Ocean24

Tips redaksjonen

Salg
Henrik Svanæs, Salgssjef
Mobil: 48 29 83 67
E-post: henrik@ocean24.no

  • Privacy
  • Terms

© 2022 Ocean24 AS. All rights reserved

Ingen resultater
Vis alle resultater
  • Forside
  • Nyheter
    • Havvind
    • Olje og Gass
    • Karbonfangst og lagring
    • Solenergi
    • Debatt
    • Kontrakter
    • Investeringer
    • Batteri
    • Politikk
    • Landvind
    • IT/digitalisering
  • Kronikk/kommentarer
  • Ledige stillinger
  • Nyhetsbrev

© 2022 Ocean24 AS. , All rights reserved