For første gang har råolje fra petroleumsvirksomhet på norsk sokkel nådd land. Oljeklumper fra Njord-plattformen er funnet langs Trøndelagskysten, og Miljødirektoratet frykter konsekvensene for sårbare naturområder.

– Det er første gang råolje fra petroleumsvirksomheten til havs har nådd norske strender. Dette er en alvorlig hendelse. Vi er bekymret for natur og miljø dersom oljen ikke blir fjernet raskt, sier Ivar Myklebust, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.
Sprer seg nordover
Oljesølet stammer fra et utslipp nyttårsaften fra Njord A-plattformen i Norskehavet. Totalt ble det sluppet ut rundt 150 kubikkmeter, hvorav 75 kubikkmeter var olje. Oljen er av typen Fenja/pil, som er svært voksholdig og stivner i kaldt vann.
Den 12. februar ble de første oljeklumpene oppdaget på Kvisten på Frøya. Prøver bekreftet senere at dette var olje fra utslippet på Njord-plattformen, skriver Miljødirektoratet.
– Vi er bekymret for oljeforurensningen som har nådd viktige og sårbare områder langs kysten av Trøndelag, og for videre spredning nordover mot Helgeland. Vi er særlig bekymret for at sjøfugl og oter kan bli skadet av oljen, sier Myklebust.
De aktuelle områdene er viktige for sjøfugl hele året, og hekketiden er i ferd med å starte. Mange sjøfuglarter i Norge har vært i tilbakegang over lang tid, og flere arter er truet av utryddelse.
Forurensning fra Njord-plattformen
Værprognoser viser vind fra sørvestlig retning de kommende dagene. Dette kan bidra til ytterligere spredning nordover fra Trøndelagskysten.
– Forurensningen fra Njord-plattformen gir mye fare for at sjøfugl som kommer til områder langs trøndelagskysten for å hekke, kan bli skadet av oljen. Når temperaturen øker, er det forventet at oljeklumpene blir mer klistrete, og at de dermed kan bli vanskeligere å fjerne, forklarer Myklebust.
Equinor, som ansvarlig forurenser, leder aksjonen i kystsonen for å finne og fjerne oljen som har nådd land. Kystverket fører tilsyn med oljevernaksjonen, mens Statens naturoppsyn kartlegger forurensningen for å få oversikt over situasjonen i verneområdene.