Ocean24
  • Nyheter

    MARKEDSNYHETER

    Havvind

    Olje og Gass

    Karbonfangst/lagring

    Hydrogen

    Solenergi

    Kommentar

    Batteri

    Forskning og utvikling

    Politikk

    Kontrakter

    Folk i bransjen

    Tips redaksjonen

    Annonseinformasjon

  • Energikartet
  • Ledige stillinger
  • Nyhetsbrev
  • Annonsere
Ingen resultater
Vis alle resultater
Ocean24
  • Nyheter

    MARKEDSNYHETER

    Havvind

    Olje og Gass

    Karbonfangst/lagring

    Hydrogen

    Solenergi

    Kommentar

    Batteri

    Forskning og utvikling

    Politikk

    Kontrakter

    Folk i bransjen

    Tips redaksjonen

    Annonseinformasjon

  • Energikartet
  • Ledige stillinger
  • Nyhetsbrev
  • Annonsere
Ingen resultater
Vis alle resultater
Ocean24
Ingen resultater
Vis alle resultater
Hjem Debatt

Kronikk: – Norge må sikre videre satsing på bunnfast havvind

4 min lesetid
14 februar 2025

– Norge har gode forutsetninger for å utvikle bunnfast havvind, som vil spille en viktig rolle i norsk energiomstilling og verdiskaping, skriver Nasjonalt kompetansesenter for havvind i denne kronikken.

Rune Klausen, CEO i Nasjonalt kompetansesenter for havvind Foto: Norwegian Offshore Wind

Dette er en kronikk fra Nasjonalt kompetansesenter for havvind.

Norge har gode forutsetninger for å utvikle bunnfast havvind, som vil spille en viktig rolle i norsk energiomstilling og verdiskaping. Forutsigbare rammer er avgjørende for å sikre videre utvikling, oppbygging av infrastruktur og styrking av kompetansen i Norge. Regjeringens avgjørelse om å ikke lyse ut området Sørvest F i 2025 kan imidlertid forsinke denne utviklingen og skape usikkerhet for leverandørindustrien.

I en pressemelding 10. februar meldte regjeringen at de ikke vil lyse ut Sørvest F i 2025. Bakgrunnen er Statnetts rapport om nettilknytning. Statnett vurderer hybrid tilknytning for Sørvest F som den mest samfunnsøkonomiske løsningen, men utelukker likevel ikke en radial løsning. Feltet ble i 2024 anbefalt utlyst for utbygging av NVE, men dette blir nå satt på pause.

Prioriterer ned Sørvest F: – Vil lyse ut områder for flytende havvind så snart som mulig

Forutsigbarhet for videre utvikling

Regjeringen velger videre å prioritere flytende havvind ved Utsira Nord med radial tilkobling til norsk fastland. Satsningen på Utsira Nord vil styrke norsk kompetanse og industri innen flytende havvind, som har et stort eksport- og vekstpotensial globalt. Det er imidlertid viktig å ikke se bort fra potensialet i bunnfast havvind. Bunnfast havvind er en veletablert teknologi som fremdeles har rom for videreutvikling. I fremtiden kan man potensielt bygge bunnfast havvind på dyp ned mot 100 meter, noe norsk teknologi kan bidra til. Bunnfast havvind bygges dessuten ut for en vesentlig lavere kostnad enn flytende per nå.

For utbyggere og leverandører handler ikke dette nødvendigvis om ett enkelt prosjekt: det handler om signalene som sendes. En helhetlig satsing med forutsigbare rammer på både flytende og bunnfast havvind er nødvendig for å opprettholde et sterkt hjemmemarked og øke Norges eksportmuligheter. Når regjeringen velger å ikke utlyse Sørvest F i år, er det det motsatte av å gi forutsigbarhet for næringen. Det er avgjørende at leverandørindustrien har forutsigbare prosjekter for å sikre aktivitet, utvikle kompetanse og styrke konkurransekraften.

Ekspertutvalg: – Sett havvind-satsingen på pause

Viktighet av infrastruktur

Ventyr, som skal bygge ut Sørlige Nordsjø II, har allerede signalisert behov for en industrihavn i Norge, men avstanden til feltet må være kort for å holde kostnadene nede. Uten videre satsing på bunnfast havvind risikerer vi at viktig havneinfrastruktur og leverandørkjeder ikke blir utviklet, noe som kan påvirke fremtidige prosjekter og Norges konkurransekraft.

Havvindprosjekter på norsk sokkel vil gi oss verdifull innsikt og kompetanse som er overførbart til videre prosjekter, både i Norge og i utlandet. Dersom vi setter satsningen på bunnfast havvind på pause, kan vi risikere at leverandører, havner og andre interessenter nedskalerer egen satsning. Da kan vi miste overføringsverdien fra Sørlige Nordsjø II, knyttet til erfaringsoverføring, skalering, og ikke minst: industrialisering.

Guide fra Ocean24: Dette er konsortiene som kjemper om Utsira Nord

Energisikkerhet og beredskap

Finanspolitisk utvalg har foreslått å importere kraft fra utlandet i stedet for å bygge ut selv, da de anser dette som mer samfunnsøkonomisk lønnsomt. Avhengighet av importert kraft kan gjøre Norge mer sårbar, både for prisvariasjoner og for forsyningsusikkerhet i det europeiske energimarkedet, spesielt i perioder med høy etterspørsel og geopolitisk uro.

En robust nasjonal kraftproduksjon kan være en viktig faktor for energisikkerhet og beredskap i en geopolitisk urolig tid. For egen forsyningssikkerhet er det derfor helt essensielt at Norge bygger ut nok kraft, slik at vi kan unngå en situasjon der vi potensielt blir fullstendig avhengige av import for å ha lys i pæra.

Tidligere RWE-topp om Utsira Nord: – Frykter enda flere utenlandske aktører trekker seg

Allerede stort potensial

NORWEP lanserte nylig foreløpige eksporttall fra norske selskaper til havvind, som lyder på ca. 40 milliarder kroner i 2024. Dette viser at norsk industri allerede har en sterk posisjon i det globale havvindmarkedet. For at norsk leverandørindustri skal kunne ta større eksportandeler, er et sterkt hjemmemarked avgjørende. Ved å satse parallelt på bunnfast og flytende havvind kan vi bygge kompetanse, utvikle teknologi og ta en ledende posisjon internasjonalt.

2024 ble et rekordår for norsk leverandørindustri, nå skal eksporten dobles

Regjeringens prioritering av flytende havvind er viktig og riktig, men det må ikke gå på bekostning av bunnfast havvind. En helhetlig strategi for begge teknologier vil sikre stabile prosjekter, trygge arbeidsplasser og økt eksportpotensial. Kostnadene for havvind forventes å synke med teknologiutvikling, skalering og industrialisering, men dette krever kontinuerlige prosjekter som bygger på eksisterende erfaringer.

Statsråden har varslet at regjeringen vil utvikle en strategi for leverandørindustrien til havvind i løpet av våren. For at denne strategien skal lykkes, er forutsigbarhet innen både flytende og bunnfast havvind helt avgjørende. Norge må ha en helhetlig tilnærming som sikrer utvikling av begge teknologier parallelt, slik at vi maksimerer industriens vekst og konkurransekraft.

Ocean24 redaksjonen

Stikkord: Bunnfast havvindFlytende havvindLeverandørindustrinasjonalt kompetansesenter for havvindNorwepregjeringenSørlige Nordsjø IISørvest FUtsira NordVentyr

Tips redaksjonen. Vet du om noe som har skjedd som vi burde skrive om? Er det noe vi burde undersøke nærmere? Send oss melding på redaksjonen@ocean24.no.

logoStillinger

For kunde innen oljeservice søker vi Mudingeniører
Sveiser – Rotasjon on- og offshore
Sveiser - Gyldig Sveisesertifikat
Elektriker – Onshore rotasjon
Elektriker

RelaterteSaker

Foto: Reach Subsea

Reach Subsea tester ubemannet overflatef...

Nyheter
9 mai
9 mai 2025
Skarv FPSO 
Foto: Aker BP

Aker BP med funn i Skarv-området – vu...

Olje og Gass
8 mai
8 mai 2025
Anne K. Knausgård, landssjef Parkwind Norge
Foto: Knausgård Ventures AS

Parkwind til Ocean24: – Dette blir den...

Havvind
20 mars
7 mai 2025

Gratis nyhetsbrev fra Ocean24

Få gratis oversikt og meldinger om de viktigste nyhetene i bransjen.
[ms-form id=1]

Ocean24 skal være det ledende, daglige nyhetsorganet der man holder seg oppdatert for bedrifter og institusjoner som jobber innen bærekraftig energiutvikling på og relatert til havet.

ABONNER PÅ NYHETSBREV

[ms-form id=1]

OM OSS

Annonseinformasjon

Nyhetsbrev

Om Ocean24

Tips redaksjonen

Salg
Henrik Svanæs, Salgssjef
Mobil: 48 29 83 67
E-post: henrik@ocean24.no

  • Privacy
  • Terms

© 2022 Ocean24 AS. All rights reserved

Ingen resultater
Vis alle resultater
  • Forside
  • Nyheter
    • Havvind
    • Olje og Gass
    • Karbonfangst og lagring
    • Solenergi
    • Debatt
    • Kontrakter
    • Investeringer
    • Batteri
    • Politikk
    • Landvind
    • IT/digitalisering
  • Kronikk/kommentarer
  • Ledige stillinger
  • Nyhetsbrev

© 2022 Ocean24 AS. , All rights reserved