Det California-baserte selskapet Aikido og norske Odfjell Oceanwind har sikret seg testplasser ved testsenteret METCentre utenfor Karmøy.

Aikido skal sette ut et demoprosjekt på 15 MW kalt «AO60» på Marine Energy Test Centre (METCentre). Når plattformen installeres i 2027, vil den være en av de største flytende havvindfundamentene som hittil er bygget og satt i vannet.
Aikido er etablert av tidligere nøkkelpersoner fra Principle Power, og kombinerer solid erfaring med en tydelig ambisjon om å utvikle infrastrukturvennlige løsninger for flytende havvind. Deres konsept bygger på standardisert stålkonstruksjon, tilpasset eksisterende havneinfrastruktur – en klar fordel i et marked der logistikk og kostnadseffektivitet blir avgjørende.
Prosjektet med METCentre vil bidra til å demonstrere teknologiens ytelse i reelle, norske havforhold. Planlagt installasjon er i 2027.
Odfjell Oceanwind har sikret seg en plass med nettilkobling for en kapasitet på 24 MW på samme sted, med ambisjon om å installere en fullskala flytende havvindturbin i 2028.
– Vi er begeistret for at disse selskapene har valgt METCentre, og vi er fullt dedikert til å støtte gjennomføringen av prosjektene deres. Å få flere prosjekter i vannet er avgjørende for å drive utviklingen videre og bidra til kostnads- og risikoreduksjon i denne fasen for flytende havvind, sier direktør for METCentre, Cecilia Girard-Vika.
Aikido-plattformen består av tretten modulære stålelementer, inkludert søyler og fagverk, som kan produseres ved eksisterende anlegg for havvind eller stålkonstruksjoner. For AO60-prosjektet vil komponentene fraktes til et monteringssted nær testsenteret, hvor plattformen kan ferdigstilles på dager – ikke måneder – som ved tradisjonelle konstruksjonsmetoder.
Aikido-plattformen bruker boltede ledd til å sette sammen plattformen uten behov for omfattende sveising eller maling. Disse leddene fungerer som hengsler og gjør det mulig å folde plattformen under montering, slik at den tar bare en tredjedel av plassen sammenlignet med tradisjonelle design. Når plattformen er satt på vannet, foldes den ut gjennom en enkel ballasteringsprosess.
– Vi er stolte over å kunngjøre vårt partnerskap med METCentre. Som vist gjennom den nylige utlysningen av Utsira Nord, er Norge et foregangsland innen flytende havvind. Dette prosjektet viser hvordan Aikido kan utnytte eksisterende infrastruktur og fartøyer for å redusere risiko og akselerere utviklingen av flytende havvind – først i Norge og deretter globalt, sier Sam Kanner, administrerende direktør i Aikido.
– Dette prosjektet gir verdifull bransjeerfaring og støtter utviklingen av en fullskala, innovativ og kostnadseffektiv løsning. Vi er svært glade for å ønske Aikido velkommen til vårt anlegg i Norge og knytte dem opp mot Norges sterke leverandørkjede innen flytende havvind, sier Cecilia Girard-Vika, direktør for METCentre.
Odfjells prosjekt, kalt SCALEWIND, vil demonstrere alle komponenter som inngår i en havvindpark i verktøyskala, inkludert en ekstra stor vindturbin, den semisubmersible stålfundamentet Deepsea Star™, et fortøyningssystem, dynamiske kabler samt en undersjøisk infrastruktur for å samle og levere kraften til landbasert nett. OOW vil også samarbeide tett med METCentre for å utvikle ingeniørarbeid, anskaffelser, installasjon og igangkjøring av sjøbunnsinfrastrukturen, som skal deles mellom SCALEWIND-prosjektet og potensielle fremtidige demonstratorer ved METCentre.
– Demonstratorer som SCALEWIND-prosjektet er avgjørende for å redusere risiko i flytende havvind før man skalerer opp til større prosjekter som Utsira Nord, INTOG, Scotwind og andre. Verden har ennå ikke sett teknologien som kreves for å utvikle disse prosjektene med flere turbiner og milliardinvesteringer. Den største flytende havvindturbinen som hittil er satt ut, er på 9,5 MW, mens Utsira Nord og andre prosjekter i full skala forventes å bruke turbiner med mer enn dobbelt så stor kapasitet, sier administrerende direktør Per Lund i Odfjell Oceanwind.
– Vi er veldig glade for å se at vårt medlem Odfjell Oceanwind går videre med sin teknologi og større turbiner. En demonstrator som SCALEWIND vil være svært viktig for å redusere kostnadene ved flytende havvind. Prosjektet vil også være viktig for at leverandørkjeden skal kunne lære og forberede seg til Utsira Nord og andre fullskala flytende vindparker, kommenterer Arvid Nesse, administrerende direktør i Norwegian Offshore Wind og METCentre.