Parkwind åpner for samarbeid med flere norske havner om utbyggingen av Sørlige Nordsjø II. Samtidig har selskapet fokus på konsekvensanalyser, som skal danne grunnlaget for konsesjonssøknaden i 2026.

Det er travle dager for Anne K. Knausgård, landssjef for Parkwind Norge. Selskapet leder an utviklingen av Sørlige Nordsjø II, og til Ocean24 forteller hun at selskapet jobber med sine neste store milepæl.
– NVE fastsatte jo konsekvensutredningsprogrammet vårt for havvindanlegget og landanlegget, og fremover skal vi gjøre vurderinger av konsekvenser av natur, miljø og samfunn. Der har vi DNV på havvindanlegget og NorConsult på landanlegget. Så vårt hovedfokus for øyeblikket er konsekvensanalyser, og det jobber vi med for å få et best mulig konsekvensvurderingsunderlag som skal gå inn sammen med konsesjonssøknaden vår, som vil være den neste store milepælen i 2026, sier Knausgård.
Parkwind er den ene eieren og den utøvende parten i konsortiet Ventyr, som i 2023 vant tillatelsen om å bygge ut Sørlige Nordsjø II. Knausgård sier at selskapet har ett tett samarbeid med norske myndigheter i utbyggingen av det som skal bli den første storskala havvindparken i Norge.
– De viktigste partene i prosessen for utbyggingen er departementet, NVE og Statnett. I første fasen for grunnlaget for konsesjonssøknaden er det sider som både vi og andre er usikre på, da SN II er et pionerprosjekt og mye nybrottsarbeid. Så vi må finne en vei sammen, for dette er ikke bare en storskala havvindutbygging, men den er gigantisk. 1500 megawatt er kapasiteten, det har ikke norske myndigheter gjort tidligere, sier hun.
Skiller seg fra flytende havvind
Videre peker Knausgård på at Sørlige Nordsjø II er ett bunnfast prosjekt, og derfor skiller seg fra flytende havvind når det gjelder logistikk og havner.
– Til bunnfast trenger en Marshalling-havn, eller konstruksjonshavn, som fungerer som en lagringsplass. Det er klart at avstand til feltet betyr mye, men i utgangspunktet skal det være en mellomlagring for produsenten av de store komponentene før det skal lastes om bord i installasjonsfartøy og installeres ute i feltet, sier hun.
Knausgård understreker at de ønsker tilbud fra norske havner.
– Så vidt vi vet, er det bare Windport som har vært tydelig på at de har ambisjoner om å være en Marshalling-havn. Men vi vet jo hva som finnes av muligheter i Europa, så for norske havner handler det om å være på tilbudssiden i forhold til om de kan være en attraktiv havn for Sørlige Nordsjø II, sier hun.
Langsiktig satsing i Norge
Selv om Parkwind valgte å ikke delta i konkurransen om Utsira nord på grunn av rammevilkårene, avviser ikke Knausgård fremtidige satsinger i Norge.
– Vi kommer nok ikke til å by på Utsira nord under de rammevilkårene som er kjent. Men det er ikke dermed sagt at vi ikke er opptatt av langsiktighet i Norge. Dersom det kommer endrede rammevilkår som er mer interessant for oss, så er det noe vi kommer til å vurdere, avslutter hun.